Nyomtatás  

Nyertes-Nyertes Tárgyalási Tippek Vezetőknek

Leadership Development
 

Vezetőkként tárgyalásaink sikerét döntően meghatározza az a képeségünk, hogy mennyire tudunk mindkét fél számára előnyös eredményre jutni. Ez a képességünk ugyanolyan fontos lehet, amikor munkatársainkra szeretnénk befolyással lenni és konstruktív, pozitív kapcsolatot szeretnénk velük kialakítani. Íme, 6 tipp, amit egy vezetőnek érdemes átgondolnia egy tárgyalásra való felkészüléskor.

  1. Tudnia kell, mit akar elérni – Vezetőként fontos úgy érkezni egy tárgyalásra, hogy tudja, milyen eredményt szeretne elérni. Szánjon sok időt arra, hogy letisztázza magában, mi az, amit akar, és miért akarja azt. Ne feledje, az Ön számára fontos, hogy átgondolja, mit hozhat Önnek a tárgyalás pénzügyi, érzelmi, intellektuális, fizikális, stb. értelemben.
  2. Legyen tisztában azzal, mit akar a tárgyalópartnere – Tárgyalópartnere szintén egy saját napirenddel fog érkezni a tárgyalásra. Beszéljék meg előzetesen, mi az, amit a tárgyalópartnere el szeretne érni a megbeszélés eredményeként. Vegye figyelembe, hogy a másik fél milyen pénzügyi, érzelmi, intellektuális vagy fizikális megoldással szeretne távozni a megbeszélésről.
  3. Előzze meg az ellenállást – A tárgyalási folyamat nem mindig egyszerű. Vezetőként meg kell értenie, hogy néhol ellenállást fog tapasztalni a másik oldalról. Már a tárgyalás előtt fel kell erre készülnie. Győződjön meg róla, hogy olyan bizonyíték van a birtokában, amellyel a másik fél is tud azonosulni. 
  4. Határozzon meg engedményeket – Határozza meg, melyek azok a tételek és kívánalmai, melyekből egyáltalán nem szeretne engedni, és melyek azok, melyekben hajlandó engedményeket tenni. Bizonyára nem fog minden tárgyalásáról úgy távozni, hogy valamennyi kívánalmai teljesültek. A tárgyalások mindig arról szól, mit adunk és mit kapunk ezért cserébe, s Önnek, mint vezetőnek fel kell készülnie, hogy félúton találkozzanak elképzelései a munkatársai elképzeléseivel.
  5. Határozza meg saját „kiugrási pontját" – Amikor meghatározza „kiugrási pontját", azt a pontot határozza meg, ahol már nincs szükség további tárgyalásokra. A tárgyalás megkezdése előtt mindenképp e kell döntenie, hol van az a pont, ahol eláll a tárgyalás folytatásától. Ez lesz az Ön legfontosabb tárgyalási erőforrása, így, ha a megbeszélés eléri az Ön „kiugrási pontját", biztosnak kell lennie abban, hogy cselekedni fog.
  6. Gyakoroljon – Csakúgy, mint egy-egy fontos prezentáció előtt, a fontos tárgyalások előtt is szüksége van gyakorlásra. Lehetséges, hogy egy bonyolult helyzettel találja majd szemben magát és mindig az a legjobb, ha elpróbáljuk a helyzet lehetséges kimeneteleit. A másokkal való gyakorlás során magabiztosabbá fog válni a helyzetet illetően és sokat fog segíteni abban, hogy a tárgyalást olyan zökkenőmentesen folytassa le, amennyire csak lehetséges.
 

Vissza

 
 

Dale Carnegie Magyarország
1025 Budapest, Szépvölgyi út 52.
Mobil: +36 20 317 7006
mail: gyorgy.nagy@dalecarnegie.hu
 
 
 
 
 

Kövessen minket

 
© 2018 Dale Carnegie & Associates, Inc.. Minden jog fenntartva.
Weboldal design és fejlesztés Americaneagle.com